Olin ajatellut kirjoittaa ihan eri aiheesta tänään, mutta kun sattumalta törmäsin Blackenin kaviokuviin, niin päätinkin sitten kirjoitella vähän niistä..
Blackenia siis kengitettiin syksyllä, ylläpitokodissa, jonkun toisen kengittäjän toimesta, ja luotin siihen että jälki on kunnollinen, mutta niinhän se ei tietenkään ollut :(
Seuraavana kuvia kavioista kotiintulon jälkeen 6.2.2012.
Nämä kuvat ennen-kuvia, lisäilen myöhemmin kuvia, joita on otettu noin viikkoa myöhemmin, korjausvuolujen jälkeen.
Muistutan kuitenkin että kavion vauriot paranevat hitaasti, koska kaviokin kasvaa hitaasti, tuo rikkinäinen säde kuitenkin paranee suhteellisen nopeasti ahkeralla hoidolla. (puhdistus&desinfiointi)
Normaalin kavion tulee olla sivustakatsottuna suora, ei käyrä, kuten yllä.
Altapäin, sarveisseinämä (musta) tulisi olla yhtä paksu koko kavion ympäri, lukuun ottamatta mahdollisen varvaskäänteen kohdalla, joka siis on keskellä varvasta parin sentin levyinen koverrus, voi yltää jopa valkoiseen asti, mutta ei valkoviivaan (keltainen viiva, valkoisen alueen keskellä) mutta tässä ei ole ollut varvaskäänteistä kenkää käytössä, joten varvasseinämän vuolua ei ole ollut missään tapauksessa tarpeen tehdä...
Säde on kavion 'sydän' se pumppaa verta kavioon, ja varmistaa kavion normaalin toiminnan, säteen tulisi aina osua vähän maahan, jotta se 'eläisi' normaalisti. Jos säde ei osu maahan, usein korkeiden kantojen takia, se surkastuu, ja jos sitä ei pidetä puhtaana, niin se kehittää herkästi sädemätää, joka on valitettavan yleinen vaiva.
Kavioita pitäisi lumiseen aikaan puhdistaa ennen ulosvientiä, ja kuraiseen aikaan kaviot tulisi vähintään puhdistaa sisääntultaessa, mieluiten myös pestä, siis altapäin. Kuivikkeena puru on kavioille huono, ja muutenkin jos on riviä tai haavoja jaloissa. Turve on parempi, ja sillä on puhtaana myös jonkinmoinen desinfioiva vaikutus, ja pitää myös kavioiden kosteuden yllä, puru taas kuivattaa kavioita... En ota kantaa pelletteihin ynnä muihin uusiin kuivikkeihin, koska ei ole omakohtaista kokemusta, enkä tiedä onko kukaan vielä tutkinut niiden vaikutusta kavoihin ;)
Kannat tulisi aina vuolla samalle tasolle keskenään, ja jalkaparienkin kesken pitäisi olla suurin piirtein samankorkuiset kannat, säde määrää aika pitkälti kannan sopivan korkeuden. On kuitenkin AINA huomioitava hevosen jalka-asennot kengittäessä ;)
Nämä virheet mitä on tässä tehty, on ihan huolimattomuutta kengittäjän puolesta, koska faktaa on että nämä on ihan perusasioita ja ensimmäisiä asioita mitä opitaan kengityksestä, ja niitä tulisi muistaa aina.
Koitan huomenna laittaa lisää kuvia yms, pitänee nukkua välillä ;p
Olen harrastanut hevosia koko ikäni (jos nyt niin voi sanoa.. hurahdin kun olin 4-vuotias) ja on tullut vastaan monenmoista kopukkaa niin yksityisillä kuin ratsastustalleillakin, muutamia rakkaita on jäänyt erityisesti mieleen, toiset hyvällä, toiset huonolla tavalla- aina ei voi voittaa.. Mukaan rakkaisiin kuuluu tietty omatkin hevoset (joita valitettavasti on ollut lyhyessä ajassa monia, mutta vain 1-2 kerralla)
Näitä siun blogimerkintöjä on mielenkiintoista lukea ja jännityksellä odottelen taas siun seuraavaa tekstiä :) Vaikken kengittäjä olekkaan niin silti hevosia harrastaneena huomasin heti kuvista, että kengitys on mennyt pieleen. Harmillista ja inhottavaa, että noin on päässy käymään :( Ilmeisesti kuitenkin Blackenin kaviot parantui? Onneksi hyvällä hoidolla ja huolenpidolla voi saada ihmeitä aikaan sekä tietysti kärsivällisyydellä <3
VastaaPoistakiitos :)Kaviot paranevat pikkuhiljaa, on jo paljon paremmat, mutta ei vielä 'kunnossa'
VastaaPoista